Infolinks In Text Ads

Executivul va adopta mai multe măsuri privind diminuarea şomajului

>> 1 feb. 2010

Guvernul va adopta săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă ce vizează reglementarea şomajului tehnic, a anunţat primul-ministru Emil Boc la finalul reuniunii Executivului de astăzi. Măsura – solicitată atât de sindicate cât şi de patronate – se va aplica începând cu 1 februarie 2010, fiind în acest moment în lucru la ministerele de resort, a mai precizat premierul.
Şeful Executivului declarat că ordonanţa care va fi adoptată săptămâna viitoare este destinată sprijinirii mediului de afaceri, dar în acelaşi timp va ajuta la păstrarea locurilor de muncă. „Preocuparea majoră pe care o avem la nivelul Guvernului este păstrarea locului de muncă al românului” a afirmat premierul.
Tot astăzi, Executivul a decis mandatarea Comandamentului pentru investiţii, locuri de muncă şi diminuarea şomajului să elaboreze în următoarele două săptămâni un proiect de act normativ pentru stimularea întreprinderilor care angajează şomeri, prin acordarea de facilităţi, a mai anunţat primul-ministru Emil Boc.
Premierul a solicitat Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să acţioneze pentru facilitarea accesului firmelor la resursele de peste 500.000 de euro disponibile prin Fondul Social European. Emil Boc a reamintit că firmele care angajează tineri, şomeri peste 40 de ani sau persoane cu nevoi speciale pot beneficia de rambursarea a până la 50% din salariile plătite pentru aceste categorii de personal, timp de un an.
Totodată, premierul Emil Boc a anunţat că Executivul a decis utilizarea instrumentului garanţiilor guvernamentale pentru mai multe domenii, menţionând că în urma negocierilor avute cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială a fost majorat plafonul garanţiilor guvernamentale cu un miliard de euro. „În cadrul Guvernului am avut o discuţie care vizează o nouă direcţie foarte importantă pentru susţinerea creşterii economice şi menţinerea locurilor de muncă, de a utiliza instrumentul garanţiilor guvernamentale şi pentru alte proiecte, fie că e vorba de fonduri europene - pentru parte de prefinanţare sau cofinanţare-, pentru continuarea programului Prima casă, dar şi pentru alte domenii” a afirmat primul-ministru.
Un alt instrument care va fi utilizat în perioada următoare de Executiv în vederea dezvoltării economice şi diminuării şomajului va fi parteneriatul public-privat. „Am ridicat astăzi la rang de unitate în cadrul Guvernului Romaniei, politica cu privire la parteneriatul public-privat” a anunţat primul-ministru. Din această unitate, aflată sub coordonarea primului-ministru, vor face parte miniştrii Finanţelor, Dezvoltării Regionale, Economiei şi Comerţului, Transporturilor, şi Justiţiei. Aceştia vor revizui cadrul juridic existent, iar pe de altă parte vor studia cele mai bune practici europene in materie şi vor avea dezbateri şi discuţii publice cu mediul de afaceri, cu autorităţile locale. Scopul acestei structuri este de „a extinde parteneriatul public-privat ca soluţie de dezvoltare a investiţiilor, de modernizare a infrastructurii, şi nu în ultimă instanţă de creştere economică” a mai precizat Şeful Executivului.


Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 29.01.2010
www.gov.ro

1 comentarii:

Anonim 19 ianuarie 2011 la 10:31  

Please vote the incredible dj ever ! Vote at "Cea mai tare ascensiune din Romania in 2010" - MOONSOUND!!
http://awards.nights.ro/

Sign up for PayPal and start accepting credit card payments instantly.

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP